İnsanın gelişmesi neye bağlıdır diye bir soru sorulsa, büyük ihtimalle ilk sırayı “okumak” alır. Atasözleri, deyişler, okuma üzerine birçok örnekle doludur. Okumak, gerçekten insanı geliştiren, çok boyutlu düşünmesini ve en önemlisi de yorumlama yetisini geliştiren kültürel bir davranış… Bu konuda, çok büyük çoğunluk hemfikirdir…
Son dönemde “kullanım kılavuzu okumak” konusu zihnimi meşgul ediyor. Zira, üretilen her bir şey için hazırlanan bir kullanım kılavuzu olmasına karşın, çoğu kişinin, bu kılavuzları okumadığı, hatta kapağını açıp içinde ne olduğunu merak bile etmediği kanaatine sahibim.
Dünyanın masrafı yapılıp alınan makineler, arabalar, ev eşyaları… vs. vs…
Bütün bunların her birinin farklı özellikleri olduğu ve bu özelliklerin ne işe yaradığına dair, bütün bilgileri, üreticiler kullanım kılavuzlarına, en ince ayrıntısına kadar yazıyorlar, hatta yazmak zorundalar.
Ancak yaşananlara bakılınca çok az kişi bu kılavuzları okuyor.
Bu düşünceyi teyit eden herkesin duyduğu, yaşadığı yüzlerce efsane örnek mutlaka vardır. Benim duyduğum en efsane örnek ise, klima işi ile uğraşan bir arkadaşımın bir müşterisi ile yıllardır yaşadıklarıdır. Müşterisi, kışa ve bahara girerken, kendisini çağırıp, klimanın kumandasından yaz ya da kış moduna geçirmesini istemesidir… (Zamanı bir değer olarak kabul etmemek bu olsa gerek.) Bu gibi örnekler şu soruyu akla getiriyor; Hata kılavuzlarda mı, yoksa insanlarda mı?
Kullanım kılavuzu okumak, aslında büyük bir kültürel gösterge. Hayata bakışın bütün ipuçlarını içinde barındırıyor…
Yazılı kültür yerine sözlü, kulaktan dolma bilgi ile şekillenenler, dünyanın parasını verip bir “nesne” aldığında, satıcının “5” dakikalık anlatımı ile yetinmekte ve kullanım kılavuzunun kapağını bile açmamakta… Sonra; alınan makinelerin fonksiyonlarının belki %20’si kullanılmakta… %100’üne para verip, %20’sini kullanmak… Burada büyük bir yanlış var.
Yeni kuşaklar için “kullanma kılavuzu” çoğu konuda pek bir anlam taşımıyor olabilir. Onlar dijital dünyaya doğdukları için, onların kullanım kılavuzları, sosyal medya ya da youtube gibi platformlarda yer alıyor. Ancak dijital dünyanın “araf”ında yer alanlar için, hala “kullanım kılavuzu” en önemli başvuru kaynağı. Teknolojinin bu kadar hızlı değiştiği dünya da kullanılan araçlardan %100 verim alınamıyorsa, teknoloji dünyası bu insanlar için “kara delik”…
Tüm bu gelişmeler insanlığa, teknolojinin bilgisini “limon” gibi sık, yoksa seni limon gibi sıkarlar diyor.
Hayatı değiştirmek, daha akılcı kullanılan bir dünya için, “kullanım kılavuzu” deyip geçmemek lazım.
Bir önceki yazı EMEK…
Leave A Reply