Biraz gecikmeyle de olsa keşfettiğim bir müzik albümü beni derinden etkiledi. Ünlü soprano Kathleen Battle ile Trompetçi Wynton Marsalis’in birlikte yaptıkları ‘Baroque Duet’, (yapım yılı 1992, Sony Classical Records) bende bir müzik yapıtının uyandırdığı duyguların çok ötesinde düşüncelere yol almama neden oldu.
İki müzik insanının düeti olağanüstü… Bu konuda söylenecek çok fazla bir şey yok. Albümü dinlemek, duygusunu anlamak için en doğrusu.
Ancak albüm beni, iş dünyasının ve içinde yaşadığımız zamanın ruhuyla aydınlanan derin tünellere taşıdı.
Bu albüm, tam da bugünü ve geleceğin dünyasını özetliyor gibi. Bugüne kadar, kuşaklar arasındaki farklılıklardan söz etmek moda davranışlardandı. Ancak düne kadar ‘yeni kuşak’ olarak nitelenen ‘yeni’ler aynı dili paylaşan ve bu dille yeni şeyler söyleyerek ‘koro’ya katılan insanlardı.
Bugünün kuşakları ile aynı koro içinde bir arada olmanın koşulları pek yok. Yeni kuşaklar artık ‘başka bir dil’e sahipler ve dolayısıyla, düşünce metodolojileri de farklı. Bu insanlarla ancak ‘düet’ yapılabilir.
Düet, barok müziğin en belirgin icra yöntemlerinden biridir. Barok müziğin en temel özelliği karşıtlık, bir başka deyişle kontrast olmasıdır. Bu etkiyi elde edebilmek için, orkestra ikiye bölünür, müzik aletleri birbirleriyle sanki savaş ederler. Ancak bu karşıtlığın içinde, olağanüstü bir müzikalite ortaya çıkar.
Bugünün genç kuşakları ile ancak bu anlamda bir müzik yapabilirsek, ortaya coşku dolu bir gelecek çıkarabiliriz.
Yeni kuşakları, ‘bizim şarkı söylediğimiz koro’ya alalım diye düşünen kaybeder. Onlar ya kendi korolarını kurup, kendi şarkılarını söyleyecekler ya da farklılıkları bir müzik yapıtına dönüştürerek, ‘yeni’ müziklerin ortaya çıkmasını sağlayacaklar. Açıkçası burada açığa çıkacak enerjinin, büyük bir sinerjiye dönüşebilme ihtimali çok yüksek.
Bugün yirmili yaşların başında olan insanlar çok yakında müşterimiz, çalışma arkadaşımız veya tedarikçimiz olacaklar.
Onlarla düet yapmayı heyecanla bekliyoruz…
Bir önceki yazı [2] İÇİN [4]
Leave A Reply