İş yaşamının ilginç sözcüklerinden biri “girişim”dir. İş dünyasında; bir işe girişmek anlamında kullanılan sözcüğün, fizik alanındaki karşılığı, aslında iş dünyası için belki de daha doğru olabilir.
Fizik alanında kullanılan anlamıyla girişim; iki dalga hareketinin, aynı noktaya aynı anda gelmesiyle birbirini yok edebilmesi veya kuvvetlendirebilmesi olayıdır.
İş dünyasındaki girişim ile girişimci arasındaki ilişki, fizik alanındaki tanımlamaya tam da karşılık gelir. Girişim ile girişimci, birbirini kuvvetlendiren ya da birbirini yok eden dalgalar gibidirler. O yüzden, dalganın yüksekliği, zamanlaması, açısı gibi faktörler nasıl ki dalgaları ya yok ediyor ya da kuvvetlendiriyorsa, girişim ile girişimci arasındaki ilişkinin de bu mantık üzerinden yapılandırılması gerekir.
Girişim ile girişimci arasındaki ilişki; av ile avcı arasındaki ilişki üzerinden de ele alınabilir. Av, yaşamı sürdürebilmenin bir aracı olarak ele alındığında, “av” ile “avcı” arasındaki ilişki bir denge üzerine kuruludur. Biri hızlıysa, diğeri çeviktir, biri iyi görüyorsa, diğeri iyi koku alıyordur…
Girişim ile girişimci arasında da bu tür bir uygunluk olması, sonuç açısından önemlidir. Bir işe soyunan her girişimci adayının, talip olduğu iş ile “doku uyuşması”nın olmasının önemi de burada ortaya çıkar.
Birçok parlak sonuçlar elde edebilecek potansiyel girişimcinin çabalarının hüsranla sonuçlanmasının temelinde bu “doku uyuşmazlığı” olduğu açıktır.
Rüzgarların her gün önümüze savurduğu yeni “iş”ler üzerine hayal kurmak önemlidir. Ancak daha da önemlisi, “benim yeteneğim ve kapasitem nedir?” sorusunun yanıtıdır.
Girişim/ci ile Girişimci arasındaki fark, bu sorunun yanıtında saklıdır… Ya büyük bir enerji ortaya çıkar ya da hüsran…
Bir önceki yazı ” “Kitap”lı Olmak“
4 Comments
“YOK ETMEK” ya da “KUVVETLENDİRMEK” işte bütün mesele bu!!! ÇOK GÜZEL düşüncelerinize sağlık…..
Mehmet Bey,
Sağolun güzel yazınız için. Lise fizik bilgilerimi de tekrarlama fırsatım oldu aşağıdaki şekilde. Bu fizik olayıyla girişimi birbirine ne kadar güzel benzetmişsiniz. Yapıcı girişim yükseltir. Yokedici girişim alçaltır.
“İki veya daha fazla ses dalgaları arasındaki girişim, sesin şiddetinin artmasına veya azalmasına yol açabilir. Bir ses dalgasının bir seri sıkışma veya gevşemelerden ibaret olduğunu hatırlayalım. İki dalga girişim yaparsa, her dalganın sıkışma ve gevşemeleri birbiriyle birleşme yapar. Sıkışmalar ve gevşemeler birbirleriyle çakışırlarsa, girişim yapıcı olur. Yapıcı girişim genliği arttırır ve sesin şiddeti artış gösterir.
Yok edici girişim bir dalganın sıkışması ile diğer bir dalganın gevşemesi birleştiği zaman meydana gelir. Yok edici girişim genliği azaltır ve sesin şiddetinin azalmasına yol açar.”
Dansözün az olduğu dönemlerde, girişimci, kabiliyetli erkeklerin köçek ve zenne olma girişimlerinin başarılı olması gibi
Mehmet Bey merhabalar,
Girişim ve girişimciliğin bu kadar güzel eşleştirildiği bir anlatıma daha önce rastlamadım.İzniniz olusa, isminizi vererek eğitimlerimde ve konferanslarımda kullanmayı isterim.
Bu yazı fizik bilgilerimi de hatırlamama neden oldu. Bilindiği gibi, girişimin en verimli olduğu nokta “süperpozisyon” da denen iki dalga tepesinin üst üste geldiği durumdur.
Ne yapmak istediğini bilen girişimci ve doğru iş fikirleri tam çakıştığında oluşacak “süperpozisyon” durumu, “süper başarı”yı da beraberinde getirecektir.
Naçizane görüşüm, bu çakışmanın ahenkli ve sistematik bir şekilde yürütülmesinin de, iş fikri ve girişimciden oluşan tepeyi daha da güçlendirecek, üçüncü bir dalga tepesi olarak düşünülebileceği yönündedir.
İşini iyi bilen, sistematik çalışan, yeniliğe açık profesyonel yöneticilerin katkısı ile bu başarı emin ellerde süreklilik kazanacaktır. Bu sırada girişimci farklı kulvarlarda yeni süperpozisyon durumları yaratabilecektir.